Početna / Fotografije / Najveća slika na svetu

Najveća slika na svetu

Austrijski umetnik Golif naslikao je prošle godine u 3. Bečkom okrugu najveću sliku na svetu veličine 30.000 m².

Umetničko delo pod nazivom “Posmatrač” od sada može da se pogleda i putem softvera Google Earth koji je osvežio satelitske slike Beča i time omogućio posmatranje slike u celosti. Ovo umetničko delo zauzima površinu od šest fudbalskih terena.

Mladi umetnik koji je skoro diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beču koristio je specijalne rekvizite za bojenje i prskanje kako bi naslikao gigantsko crno-belo lice, a u procesu stvaranja prešao je čak 400 km. Potrošio je pet tona boje bez konzervansa i pesticida.

Najveća slika na svetu: Golif - Posmatrač

Iako postoji više različitih aspekata u tumačenju Golifovih dela, umetnički zastupnik Kornelija Cobl smatra da je centralna tema njegovog dela proširenje čovekovih mogućnosti kroz tehnološke procese. Format “Posmatrača” je nesvakidašnji kada je u pitanju ulična umetnost čime se otvara tema ljudskih granica. Nemoguće je spoznati delo u celosti, iako je ono javno dostupno. Kako stvaranje tako i posmatranje dela zahteva korišćenje tehnologija.

Projekat je realizovan zahvaljujući pomoći velikog broja volontera i stručnih partnera koji su umetniku stavili na raspolaganje znanje i materijal za izradu slike.

Foto: Kultur und Medien

Ostavi odgovor

Vrh strane